Horton Plains het einde van de wereld

Dit natuurpark in het zuiden van het land ligt vlakbij Nuwara Eliyaen staat met name bekend om de mooie uitzichtpunten. Het park ligt op een enorme hoogte en heeft twee bergen die in de top 10 hoogste van het hele land staan, Kirigalpotta en Totapola. De hele regio is ontzettend mooi en mag je absoluut niet overslaan tijdens een mooie rondreis door Sri Lanka. Hieronder vind je alle informatie over de twee mooiste uitzichtpunten: Little World en World’s End.

Little World’s end

De kleine variant maar ook vanuit hier heb je al een prachtig uitzicht. Op zo’n 270 meter hoogte vind je Little World’s End. Mocht je geen tijd hebben om de langere wandeling te doen, dan kun je hier voor kiezen. Ook vanuit hier heb je namelijk al een adembenemend uitzicht en het kost een stuk minder tijd en moeite. Hoe eerder je weg gaat, hoe beter het uitzicht is. Later op de dag wanneer de temperatuur toeneemt, ontstaat er namelijk veel mist. Deze mist zorgt er vaak voor dat het uitzicht geblokkeerd wordt.

De kleine variant van Worlds Ends In Sri Lanka

Worlds end

Een wandeling naar een uitzichtpunt op 870 meter hoogte, het klinkt lastig maar het is voor iedereen goed te doen. De route naar boven is goed aangegeven en je kunt hier makkelijk zelfstandig wandelen. Het is wel belangrijk om te realiseren dat het erg druk kan zijn op de paden dus dat je absoluut niet alleen naar het einde van de wereld aan het lopen bent. Wil je dit vermijden? Dan kun je het beste vertrekken tussen 06:00 en 09:00 uur ’s morgens. De grote groepen toeristen zijn dan nog niet op de been en je zult het uitzicht niet met hele hordes toeristen moeten delen.

Worlds ends in Sri Lanka

Overige hoogtepunten

Naast de mooie uitzichtpunten heeft het park ook prachtige flora & fauna. Dit betekent dat als je de tijd hebt er zoveel meer moois te zien en te doen is. Een leuk hoogtepunt is namelijk ook de Baker’s Falls, deze mooie watervallen vind je onderweg naar World’s End in Sri Lanka. De rivieren Walawe, Kelani en Mahameli stromen door het park en dat geeft een mooi effect tijdens het maken van wandelingen. Naast het maken van wandelingen kun je hier ook goed mountainbiken, neem wel een gids mee, en ook het doen van een safari is mogelijk. Door de gevarieerde flora en fauna kan je hier weer totaal andere dieren tegen komen dan in Minneriya of Yala.

Olifanten in minneriya Yala nationaal parki

Gids of niet?

De route is makkelijk te vinden, overal staat op borden aangegeven hoe je moet lopen. Het pad naar boven loopt rond dus je kunt zowel linksom als rechtsom naar boven lopen. Hierdoor is het eigenlijk niet nodig om gidsen mee te nemen. Zeker in het hoogseizoen zijn er voldoende mensen en is het beklimmen zonder een gids geen enkel probleem. Het is wel aan te raden om een chauffeur te regelen die je ’s morgens vroeg bij het beginpunt kan brengen. Dan is het niet nodig om het beginpunt van het pad te zoeken en kun je meteen beginnen met de klim naar boven. Denk er wel aan dat het boven een stuk kouder is dan beneden dus neem warme kleding mee.

Beste bezoektijd

Allereerst is het belangrijk om zo vroeg mogelijk op pad te gaan, de uitzichtpunten zijn ongeveer twee tot drie uur wandelen en je wilt niet bovenkomen met mist. Hoe hoger de temperatuur hoe meer kans er is op mist dus hoe later je op de dag gaat hoe meer kans op mist. Je wilt niet op een uitzichtpunt staan en door de mist geen uitzicht hebben. Ga daarom zo vroeg mogelijk rond 05:00 of 06:00 weg zodat je boven bent als de zon op is en de mist nog niet is ontstaan. In februari, maart en april valt hier de minste regen en kun je het beste richting Horton Plains reizen. De temperaturen liggen hier het hele jaar door rond de 20 tot 25 graden maar houd er rekening mee dat in de bergen de temperatuur een stuk lager is!