Wat te doen in Dambulla

Deze stad in centraal Sri Lanka kent enorm veel highlights en is daarom een walhalla voor iedere reiziger. Je kunt hier namelijk makkelijk een week verblijven en iedere dag iets anders doen. Er zijn bezienswaardigheden voor iedereen, van natuur tot cultuur. Als je met de bus aankomt voel je meteen dat de sfeer fijn is en dat je hier een fijne tijd zult hebben. Vanuit hier kun je bijvoorbeeld naar Sigiriya, de leeuwenrots reizen. In het stadje is het altijd gezellig druk en zijn de inwoners altijd erg vriendelijk.

Skyline van Dambulla

Bezienswaardigheden

In de binnenstad is één belangrijke highlightte vinden namelijk de grotten. Maar in de omgeving van de stad is veel meer moois te zien en te doen. Hieronder vind je een aantal hoogtepunten op een rijtje die je zeker niet mag overslaan tijdens een bezoek aan deze plek.

 

Grotten en de gouden tempel van Dambulla

De grotten zijn het kenmerk van Dambulla, in de vijf grotten vind je totaal ruim vijftig Boeddhabeelden. Iedere Boeddha is mooi beschildert en heeft een eigen uitdrukking. De grotten zijn ook beschildert met mooie schilderingen die in het Boeddhisme erg belangrijk zijn. Bovenop de grotten vind je de gouden tempel met ook een Boeddha erop. Het beeld is enorm en zorgt ervoor dat je meteen de ingang naar de grotten kunt vinden.

De Gouden tempel van Dambulla

 

Minneriya National Park

Ten noorden vind je dit nationale park. Het Minneriya parkis een goede plek om een mooie safari te doen. Je vindt hier namelijk enorm veel olifanten maar ook bizons, apen en krokodillen. Een super leuke plek om een jeepsafari te houden en te genieten van de flora en fauna die het land te bieden heeft. Veel georganiseerde tours gaan weg vanuit Dambulla met de jeep en nemen je de hele dag mee op pad.

Vogel in het Minneriya Park

 

Sigiriya

De leeuwenrots waar Sri Lanka bekend om staat, kun je makkelijk vanuit hier bezoeken. Je kunt hier zelf naartoe reizen met de bus die ongeveer driekwartier duurt of je kunt een georganiseerde tour boeken. Je kunt de rots bekijken vanaf een uitzichtpunt maar kunt ook helemaal naar boven lopen en de 2.000 treden bedwingen. Mocht je naar boven willen? Dan kun je het beste vroeg in de morgen gaan zodat het nog niet op zijn warmst is.

Olifant bij de lion rock

 

Beste reistijd

Door de ligging in het midden van het land heeft de omgeving een tropisch regenwoudklimaat. Dit zorgt ervoor dat de temperaturen het gehele jaar rond de 30 graden zijn en dat je dus eigenlijk het hele jaar hier naartoe kunt reizen. Maar toch moet je rekening houden met de neerslag die kan vallen, zeker in de maanden september tot en met december regent het extreem veel. Dit kan er soms voor zorgen dat excursies niet door gaan of sommige wegen onbegaanbaar zijn. Het zou natuurlijk jammer zijn als je hierdoor niet alles kunt bezoeken wat je graag wilt. Daarom kun je het beste in juni tot en met augustus komen wanneer het droge seizoen bezig is. Je hoeft geen flinke regenbuien te verwachten en kunt alle bezienswaardigheden van Dambulla bezoeken.

 

Hoe kom je in Dambulla?

Ondanks dat het een veel bezochte plek is, ligt Dambulla niet aan een spoorlijn. De enige manier om er te komen is dus via de weg. Er zijn meerdere mogelijkheden zoals een taxi, tuk tuk of de meest gebruikte optie de bus. Bussen vanuit Anuradhapura en Polonnaruwa duren ongeveer twee uur en de bus naar Sigiriya doet er ongeveer drie kwartier over. Mocht je vanuit verder willen komen dan kun je via Kandy of Colombo reizen. Vanuit de hoofdstad doet de bus er wel ongeveer vijf uur over dus zult je even geduld moeten hebben. Kandy ligt op ongeveer twee uur rijden en is een goede manier om de stad te bereiken.

 

Overnachtingen Dambulla

Doordat Dambulla in Sri Lanka een knooppunt is van veel routes door het land, heb je hier geen rustige kamers. Je moet daarom voorbereid zijn en oordopjes meenemen en je instellen op een accommodatie langs de weg. Als je veel wilt uitgeven dan kun je wel kiezen voor een resort verder van te drukte af maar dit kost je al gauw €50 tot 60 euro per nacht. Mocht je in een eenvoudig hotel willen slapen dan hoef je hier niet meer dan €20 tot 25 euro per nacht aan uit te geven. Je hebt dan ook het voordeel dat je midden in het centrum zit en gelijk op pad kunt gaan. Vanuit hier kun je meteen de bus nemen naar een mooie plek in de buurt. Verder vertrekken ook de meeste tours vanuit het centrum dus is een uitvalsbasis hier ideaal.